10 stappen checklist
Dit is een compacte checklist die gebruikt kan worden om jezelf goed voor te bereiden op de filmopnames.
1. VOORBEREIDEN INTERVIEWS/GESPREKKEN
Bereid je voor op de inhoud/het verhaal dat je wilt delen. Ga geen teksten of antwoorden uit het hoofd leren. De ervaring heeft geleerd dat dit vaak tegen gaat werken als er een interview afgenomen wordt. Spreek bij voorkeur in je moerstaal, het spreken in een andere taal zoals bijvoorbeeld Engels is alleen aan te raden als je deze taal echt goed beheerst.
2. KLEDING
Draag bij voorkeur geen kleding met een patroon van dunne streepjes, dit kan gaan interfereren op het beeld. Zorg dat iedereen die in beeld komt de juiste kleding draagt, bijvoorbeeld kleding met het juiste logo. Zorg ook dat de kleding die niet vies of oud is.
3. VEILIGHEID
Zorg dat, als dit noodzakelijk is, aan alle veiligheidsvoorschriften wordt voldaan. Als er bijvoorbeeld opnames gemaakt worden van iemand die aan een werkbank werkt, zorg er dan voor dat deze persoon in beeld de juiste PBM (Persoonlijke Beschermmiddelen) gebruikt/draagt. Deel eventuele voorschriften vooraf ook met de cameraman/cameraploeg; is het bijvoorbeeld verplicht bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen?
4. OPRUIMEN
Zorg er voor dat de ruimtes die in beeld komen opgeruimd zijn. Het staat heel slordig als er bureaus in beeld komen die vol met bekers en ‘geeltjes’ staan. Denk ook aan logo’s van andere bedrijven die je misschien liever niet in beeld wilt hebben. In deze film draait het immers om jouw verhaal. Vergeet ook niet om eventuele ‘gevoelige’ informatie van whiteboards en dergelijke te verwijderen.
5. TOESTEMMING
Regel indien noodzakelijk toestemming om op bepaalde locaties te filmen. Licht iedereen in die eventueel in beeld kan komen. Het kan gebeuren dat bijvoorbeeld bepaalde personeelsleden niet in beeld willen komen. Het is het beste om de mensen die in beeld komen een zogenaamde quit-claim te laten tekenen. Een voorbeeld quit-claim kan je hier downloaden. Bij events is het verstandig om bij de ingang een duidelijk zichtbaar pamflet op te hangen waarop staat dat er gefilmd gaat worden en dat mensen aan kunnen geven als ze niet in beeld willen komen. Je kan deze mensen bijvoorbeeld vragen om een specifieke badge te dragen waarmee het voor de crew duidelijk is wie er niet gefilmd mag worden.
6. AANMELDEN
Zorg ervoor dat, indien noodzakelijk, de crew vooraf wordt aangemeld en dat er eventueel ook parkeergelegenheid is geregeld. Het heeft de voorkeur om de auto zo dicht mogelijk bij de ingang te parkeren omdat er ook tijdens de opnames eventueel apparatuur uit de auto gehaald moet worden.
7. INTERVIEWLOCATIES
Het is verstandig om vooraf de locaties te bespreken waar gefilmd gaat worden. Foto’s van deze locaties kunnen per mail naar Clip Cowboys verzonden worden. Houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat het bij het opnemen van een interview kan storen als er op de achtergrond een zoemend geluid van een airco te horen is. Verder is het van belang dat de interviewlocatie er aantrekkelijk uitziet en een relatie heeft met het verhaal dat verteld wordt. Voorkom stoffige kantoorruimtes.
8. UITVALSBASIS
Het is handig om een ruimte te reserveren die gebruikt kan worden om de apparatuur veilig op te bergen. Bij voorkeur een ruimte die op slot kan.
9 BEGELEIDING
In bepaalde situaties is het verstandig om een vaste begeleider met de crew mee te sturen. Dit is bijvoorbeeld van belang als er opnames in een fabriek gemaakt gaan worden.
10. TOT SLOT
Maak je niet druk, het maken van filmopnames is leuk en geïnterviewd worden is niet zo spannend als dat het misschien lijkt. Wees vooral jezelf! (Lees het e-book ‘succesvol voor de camera’).